55 år gammel dame

Etter en omfattende motor-restaurering av denne vakre Saab 96 fra 1964 er den nå på «bena» igjen. Da all rust ble tatt for to år siden fremstår denne bilen nå fra sin beste side. Dette bildet ble tatt mellom Børstad- og Kluge gård etter en rundtur i Hamar-området.

Saab 96 ble introdusert i 1960 og var lett gjenkjennelig pode ved sitt uteseende og karakteristiske to-takterlyd, og det merker man godt når en er uke å kjører med denne bilen. Folk snur seg rundt å vinker og smiler. Det er tydelig at mange har gode minner til denne lyden og blå-røyken den etterlater seg.

De ble gjort små forandringer på denne bilmodellen hvert år og det viktigste som skjedde med -64 modellen var at den fikk et to-krets bremsesystem, noe som gjorde denne mye sikrere på veien. Motoren med tre sylindere hadde et volum på 841 cc og 38 hester, så det var ingen sprek bil. I 1968 gikk derfor Saab vekk fra totakteren og satte inn en V4 motor fra Ford på 1498 cc og 65 hp motor. Det var slutt på en æra, men introduserte en ny i form av denne mer tidsriktige motoren.

Saaben tilhører min svigerfar Håkon, og har vært i hans familie siden den ble kjøpt her på Hamar av hans tante og onkel Eva og Lars Larsen.